GÖSTERİ SANATLARI
Festivaller ve Yerel Etkinlikler
MART
Eskişehir Ulusal Opera ve Bale Günleri
Her sene Mart ayında Devlet Opera ve Balesi işbirliğiyle düzenlenen Eskişehir Ulusal Opera ve Bale Günleri’nde, ulusal opera ve bale temsillerinin en iyileri Eskişehirlilerle buluşuyor. Devlet Opera ve Balesi’nin Türkiye çapındaki 6 merkezinde sergilenen temsiller sayesinde Eskişehir, opera ve balenin en seçkin örnekleriyle renkleniyor.
Amatör Caz Müzisyenleri Festivali
Anadolu Üniversitesi Caz Kulübü ev sahipliğinde her yıl düzenlenen festival Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda caz grubu ve müzisyenin çalışmalarını sergileme imkanı sağlıyor. Festival yurt içi ve yurt dışındaki caz çevreleri tarafından büyük ilgi görüyor.
NİSAN
İnönü Zaferleri Günü
Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün Yunanlılara karşı kazandığı zaferler, İnönü’de anılmaktadır.
MAYIS
Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali
Eskişehir’deki önemli bir sanat organizasyonu olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, her sene mayıs ayında yapılıyor. Festivalde yerli ve yabancı birçok tiyatro topluluğu, sanatın evrensel dili eşliğinde Eskişehirli çocuklar ve gençler için sahne alıyorlar.
Uluslararası Yunus Emre Kültür Haftası (06-10 Mayıs)
Sevgi elçisi Yunus Emre, il merkezinde ve Yunusemre Beldesi’nde düzenlenen etkinliklerle anılmaktadır.
Seyyid Şuccâeddin-i Veli Anma Dostluk ve Sevgi Günü
Büyük velinin anıldığı gün, Mayıs ayının 4. haftasında Arslanbeyli (Suceaddin) Köyü’nde düzenlenmektedir.
Uluslararası Eskişehir Film Festivali
İlki 1998’de yılında Anadolu Üniversitesi’nin 40., İletişim Bilimleri Fakültesi’nin ise 20. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen Uluslararası Eskişehir Film Festivali büyük ilgi görüyor.
HAZİRAN
Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri
03-10 Haziran arasında il merkezinde ve Nasrettin Hoca Beldesi’nde kutlanmaktadır.
Ecdadı Anma Şöleni
Asarcık’ta Asarcıklılar Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği tarafından düzenlenmektedir.
Tepreş Şenlikleri
Sivrihisar’da Haziran ayının ikinci haftası Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Spor Kulübü Derneği’nce düzenlenmektedir.
Kayakent Çukurbağ Şenlikleri ve Kilim Festivali
Günyüzü’nde Haziran ayının üçüncü haftası Kayakent Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenmektedir.
Karaçay Balkar Şenlikleri
Han’da Haziran ayının dördüncü haftası Kuzey Kafkas Karaçay-Balkar Derneği tarafından düzenlenmektedir.
AĞUSTOS
Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Etkinlikleri
Ağustos ayının dördüncü haftası il merkezinde Ertuğrulgazi Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği tarafından düzenlenmektedir.
EYLÜL
Seyyid Battal Gazi’yi Anma Töreni
Seyitgazi’de Seyitgazi’nin düşman işgalinden kurtuluş günü olan 01 Eylül tarihinde Seyitgazi Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Seyyid Battal Gazi Vakfı iş birliği ile kutlanmaktadır.
02 EYLÜL: Eskişehir’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü
KASIM
Uluslararası Eskişehir Festivali
Eskişehir’in en kapsamlı kültür, sanat etkinliği olan ve ülkemizin önde gelen festivalleri arasında sayılan Uluslararası Eskişehir Festivali, 2009 yılında on beşinci kez yerli ve yabancı pek çok ünlü sanatçıyı Eskişehirliler ile buluşturmuştur.
Uluslararası Eskişehir Festivali, 2001 yılından beri Zeytinoğlu Vakfı ile Eskişehir Kentsel Gelişim Vakfı işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Eskişehir Kentsel Gelişim Vakfı’nın başlıca destekçileri arasında Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Anadolu ve Eskişehir Osmangazi Üniversiteleri ile Zeytinoğlu Vakfı yer alıyor.
Her yıl ekim ya da kasım ayında düzenlenip 9 gün süren festival, güz aylarında şehrin canlılığına katıda bulunuyor. Dünyaca ünlü sanatçılarla sanat alanında ülkemizin yetiştirdiği değerli isimlerin Eskişehirli sanatseverlerle buluşmasına olanak veren festivalde, şehrin çeşitli mekânlarına yayılan konserler, tiyatro ve dans gösterileri, sergiler ve çocuk etkinlikleriyle her yaştan sanatsevere bir sanat şöleni sunuyor.
ORKESTRALAR
Birbirinden değerli sanatçıları, gün geçtikçe zenginleşen repertuvarları ve temalarıyla senfoni orkestraları Eskişehir’in sanat dünyasında büyük önem taşıyor.
Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası
Anadolu Üniversitesi’nin temelleri, 1989 yılında kurulan Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na dayanır. Kuruluşun hemen ardından 1991 yılında Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Oda Orkestrası ile konserler verir. Olağan haftalık konserlerinin yanı sıra gerçekleştirdiği projeler ve repertuvarı ile ülkemizin sanat hayatında önemli bir yer edinmiştir. Orkestra, öğrenciler ve Eskişehirliler tarafından beğeniyle izleniyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası
Açılış konserini Şef Bujor Hoinic ile 2002 yılında gerçekleştiren orkestra, Türkiye’nin en genç sanatçı topluluğu olarak da nitelendirilen orkestra bir taraftan hafta da iki gün Eskişehirli dinleyiciler ile buluşurken bir taraftan da Türkiye’nin yanı sıra, yabancı pek çok sanat organizasyonuna davetler almakta, dünyaca ünlü sanatçılar eşliğinde konserler düzenlemektedir. Orkestra, bu bağlamda Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington ve Newyork kentlerinde verilen iki büyük konserde, Türk ve Amerikalı sanatçılar eşliğinde Yunus Emre Oratoryosu’nu seslendirerek, çok büyük bir başarıya imza atmıştır.
Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, 2012 yılında Türkiye’de Yılın Orkestrası seçilme başarısını da göstermiştir.
OPERA
Büyükşehir Belediyesi Şehir Operası’nda opera ve bale temsillerinin en seçkin örnekleri, Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü İşbirliğiyle düzenlenen etkinlik kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Samsun ve Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin repertuarında yer alan eserler Eskişehirlilerle buluşmaktadır.
TİYATRO
Oyunları sürekli kapalı gişe oynayan Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bir taraftan oyunlar sahnelerken bir taraftan da yaratıcı drama, okuma ve radyo tiyatrosu, Geleneksel Türk Tiyatrosu, çocuk ve gençlik tiyatrosu gibi birimlerle tiyatro sanatının daha geniş kitlelerle tanıştırılması için de çalışmalar yürütüyor. Altı ayrı sahnede seyirci ile buluşan Şehir Tiyatroları, yerli ve yabancı sanat festivallerinde Eskişehir’i başarı ile temsil de ediyor, ayrıca her yıl geleneksel olarak Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivalini de düzenlemektedir. Güncel tiyatro programı için “http://tiyatro.eskisehir.bel.tr/” adlı web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
TİYATROLAR VE SİNEMALAR
TİYATRO
1.Şehir Tiyatroları Tepebaşı Sahnesi
Adres: Haller Gençlik Merkezi Bağlar Geçidi Hal Sok. No:14
Tel: 0.222.330 45 00
2.Şehir Tiyatroları Turgut Özakman Sahnesi
Adres: Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi İki Eylül Cad. Migros üstü
Tel: 0.222.220 45 74
3.Şehir Tiyatroları Ergin Orbey Sahnesi
Adres: Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi İki Eylül Cad. Migros üstü
Tel: 0.222.220 45 74
4.Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı
Adres: Mamure Mahallesi İsmail Gaspıralı Caddesi No:1
Tel: 0.222.230 89 44
5.Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Çocuk Sahnesi
Adres: Akarbaşı Mah. Türkmen Hoca Sok. No:4
Tel: 0.222.234 37 34
6.Şehir Tiyatroları Sultandere Sahnesi
Adres: 75. Yıl Mahallesi Selami Vardar Bulvarı No:99
Tel: 0.222.218 03 04
SİNEMA
1.Eskişehir Cinemaximum (Espark)
Adres: Üniversite Cad. Eski Bağlar Mah. No:21
Web: www.cinemaximum.com.tr
Tel: 0.222.333 05 15
2.Eskişehir Kanatlı Cinema Pink
Adres: Hoşnudiye Mah. Kanatlı AVM. Kat:4
Web: www.kanatli.com.tr
Tel: 0.222.231 42 92
3.Eskişehir Özdilek Cinetime
Adres: Hoşnudiye Mah. Doğruer Sokak No:1
Web: www.cinetime.com.tr
Tel: 0.222.335 50 51